top of page

Wat is Insights Discovery?

Steeds meer onderzoek naar teameffectiviteit wijst uit dat de waarde van communicatie en contactmomenten tussen teamleden onderling hoger is dan die van vaardigheden en kennis. Insights Discovery is een instrument waarmee je die communicatie kunt verbeteren. Als we van alle teamleden een Insights Discovery profiel hebben dan kan ik een teamwiel maken. Van de ingevulde vragenlijst van de deelnemers van het team,  maken we een  teamwiel. Dit helpt om de teamdynamiek beter te begrijpen. Met elkaar kunnen we de krachten en valkuilen van het team onderzoeken.


Waar wordt jouw blik door gekleurd? Waar ben je van nature nou echt goed in? Door goed gebruik te maken van die natuurlijke talenten ontstaat meer plezier en meer flow in het team. Bovendien leidt dit tot meer samenwerking door het inzicht dat een collega bepaalde taken, die jou veel energie kosten, kan overnemen en andersom. Bij projectteams kan je met de verdeling van rollen ook je voordeel doen met deze inzichten.

teamwiel-1.png

teamdynamiek

Het inzetten van een Insights Discovery teamwiel helpt je het team beter te begrijpen. Samenwerken gaat makkelijker en de prestatie van het gehele team gaat vooruit. Het Insights Discovery teamwiel geeft teamleden een beter beeld en begrip van het gedrag van collega’s. Met het teamwiel en de teamanalyse op de Insights mat wordt de teamdynamiek zichtbaar en kan het gesprek hierover beginnen.


Na de workshop krijgt iedereen een uitdraai van het teamwiel. Komen er wisselingen in het team? Dan kan het teamwiel eenvoudig worden bijgewerkt.

 

De 4 kleuren

en 8 types

Bij Insights Discovery onderscheiden we vier kleuren; helder blauw, zachtgroen, stralend geel en vurig rood. Deze kleurentaal is snel herkenbaar en gemakkelijk te gebruiken, bijvoorbeeld bij het geven van feedback.


Op het teamwiel en op de Insights mat vind je 8 verschillende types terug:

De hervormer, de beslisser, de motivator, de inspirator, de bemiddelaar, de supporter, de coördinator en de observator.

Elk type heeft z’n eigen waarde en bijdrage aan het team.

 

  • De hervormer is gedreven, gedisciplineerd en houdt oog op de kwaliteit van producten of diensten.

  • De beslisser is resultaat gedreven, maakt beslissingen en is assertief.

  • De motivator heeft een passie voor dienst of product, is enthousiast en denkt over het algemeen positief.

  • De inspirator is overtuigend, creatief en goed met mensen.

  • De bemiddelaar helpt andere mensen, is flexibel en deelt zijn of haar ideeën graag.

  • De supporter luistert goed, is loyaal en heeft een team spirit.

  • De coördinator regelt de planning, tijd en organisatie.

  • De observator bepaalt de standaard voor producten en diensten, heeft veel kennis van het product of dienst en analyseert het team en organisatie.

14.png
Narrative Shopify Images (6).png

Persoonlijk profiel

Welke taken vind jij het leukste om uit te voeren? Wat zijn jouw valkuilen en sterkten? Wat voor bedrijfscultuur vind jij het prettigst en welke functie past het beste bij jou? Dit zijn vragen die kunnen worden beantwoord door middel van een Insights Discovery test.

De Insights Discovery test geeft een genuanceerd beeld van jezelf en je collega’s. Ieder mens is uniek, dit gegeven staat centraal bij Insights Discovery. Creëer een gezamenlijke taal om communicatie en interactie binnen een team of organisatie te verbeteren. Bij cultuurverandering binnen een organisatie is een gezamenlijke taal van levensbelang; willen we allemaal hetzelfde?

Een persoonlijk Insights profiel creëert zelfinzicht. Ieder persoon herkent zijn of haar persoonlijkheid terug in dit profiel. Middels het profiel kunnen we verbeterpunten identificeren. In team verband kunnen alle persoonlijke profielen samen als katalysator functioneren en de communicatie en interactie tussen de teamleden verbeteren, ondanks de persoonlijke individuele aanpak. Met de Insights profielen kun je ook jouw zelf perceptie vergelijken met de perceptie van teamleden en collega’s. Hoe ervaren collega’s gedrag in de werkomgeving? Hoe willen collega’s teamleden zien ontwikkelen? Transparant en eerlijk; interne reflectie en diepere inzichten als resultaat!

Soms is het moeilijk een positieve ontwikkeling een blijvende positie te geven binnen een organisatie. De kracht van Insights Discovery is om dit middels de kleurentaal te laten leven en handvatten te geven.

Wil je meer informatie met betrekking tot onder andere de Insights Discovery test of de praktische invulling? Neem vrijblijvend contact met mij op. Vraag gerust naar de mogelijkheden!

bottom of page